De inhoud van het dashboard bedrijfsvergelijking zuiveringsbeheer is gebaseerd op het onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd op basis van gegevens uit 2015. Wat betreft het onderdeel Functioneren van de installaties zijn de resultaten deels afkomstig uit het systeem Z-Info. Alle waterschappen hebben aan het onderzoek deelgenomen.
Het dashboard is met zorg samengesteld door ABF Research, onder regie van de Unie van Waterschappen en de waterschappen. Geen van de betrokken partijen ABF Research, Unie van Waterschappen of de waterschappen kunnen verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik door derden van gegevens uit het dashboard.
Voor inhoudelijke vragen, suggesties of feedback over deze app kunt u contact opnemen met Miranda Pieron, projectleider bedrijfsvergelijkingen Unie van Waterschappen, mpieron@uvw.nl.
Voor technische vragen, suggesties of feedback over WAVES kunt u contact opnemen met Fenke Legerstee van ABF Research, fenke.legerstee@abf.nl, 015 - 27 99 363.
Gegevens gewijzigd
Wachtwoord gewijzigd
Click "Ok" to open the live version in a new tab or window.
Algemeen
Waterschappen zorgen met waterkeringen voor de veiligheid en bescherming tegen overstromingen en het voorkomen van wateroverlast. Zij zorgen ervoor dat de waterkeringen in stand worden gehouden en aan de veiligheidseisen voldoen, en voeren daarnaast het noodzakelijke beheer en onderhoud uit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire (grote buitenwateren) en regionale (kanalen, regionale rivieren) waterkeringen. De primaire waterkeringen worden genormeerd door het Rijk. De Provincies doen dit voor de regionale keringen die in beheer zijn bij de waterschappen.
Primaire waterkeringen
Het overgrote deel van de primaire waterkeringen in Nederland wordt beheerd en onderhouden door de waterschappen. Per 1 januari 2017 is (volgens de Deltabeslissing Waterveiligheid) een nieuwe veiligheidsnormering ingevoerd voor primaire waterkeringen. Met de nieuwe normering wordt voor iedere bewoner een basisveiligheid voorzien van 1 : 100.000 dat hij komt te verdrinken als gevolg van een overstroming. Tegelijkertijd is een nieuwe beoordelingsronde gestart, waardoor de teller in 2017 weer op 0 staat. Grote versterkingsprojecten worden uitgevoerd binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2 en HWBP). De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt in welke mate het waterkeringbeheer op orde is. De beoordelingen vinden plaats in 2017 en 2018.
Kilometer
Regionale waterkeringen
De regionale keringen worden aangewezen, genormeerd en getoetst door de Provincies. De waterschappen maken voor de kilometers regionale waterkeringen die niet voldoen aan de normen afspraken tot versterking met de provincies. Het jaar waarin de versterking voltooid moet zijn verschilt per waterschap en provincie; hier is sprake van maatwerk.
Huidige toetsingsronde regionale waterkeringen Drents Overijsselse Delta:
Beginjaar: 2009 Eindjaar: 2014
Huidige toetsingsronde regionale waterkeringen Alle waterschappen:
Beginjaar: geen gegevens Eindjaar: geen gegevens
Muskus- en beverratten
Het onder controle houden van de muskus- en beverrattenpopulatie is van belang om schade aan waterstaatswerken te voorkomen. In Nederland streven we naar een zo klein mogelijke populatie, om het risico op graverij beperkt te houden. Een kleinere populatie betekent ook dat er minder dieren gevangen en gedood hoeven te worden waarmee het dierenleed zoveel mogelijk beperkt wordt. Voor de beverratten is het beleid dat deze dieren in het geheel niet in Nederland voorkomen.
Drents Overijsselse Delta
Heeft de inspectie zorgplicht (door het ILT) plaatsgevonden in 2017?
Drents Overijsselse Delta: Ja
Alle waterschappen: ?
Powered by Swing Mosaic (Privacy statement | Toegankelijkheidsverklaring)
Binnen ‘Mijn Mosaic’ kunt u zelf thema’s samenstellen en deze delen met geinteresseerden. Hieronder in het kort de stappen om uw eigen thema te maken.
1. Thema aanmakenMaak een thema aan door op de plus knop te klikken. U kunt vervolgens de naam van thema wijzigen. Er is een maximum van vier thema’s.
2. Tegels toevoegenBlader naar het thema van waaruit u tegels wilt toevoegen. Via de [+] knop kunt u de tegel toevoegen aan uw eigen thema. Deze knop verschijnt als u met de muis over een tegel gaat.
3. Tegels indelenNadat de tegels zijn toegevoegd kunt u de volgorde nog wijzigen. Ga hiervoor naar Mijn Mosaic en selecteer het thema. Als u met de muis over een tegel gaat verschijnt er een knop om tegels te verplaatsen en een knop om de tegel te verwijderen.
4. Thema delenHet thema kan worden gedeeld via een URL die u kunt vinden in het wijzig thema dialoog.
Het thema bevat nog geen tegels. Volg onderstaande stappen om tegels toe te voegen en het thema te delen.
1. Tegels toevoegenBlader naar het thema van waaruit u tegels wilt toevoegen. Via de [+] knop kunt u de tegel toevoegen aan uw eigen thema. Deze knop verschijnt als u met de muis over een tegel gaat.
2. Tegels indelenNadat de tegels zijn toegevoegd kunt u de volgorde nog wijzigen. Ga hiervoor naar Mijn Mosaic en selecteer het thema. Als u met de muis over een tegel gaat verschijnt er een knop om tegels te verplaatsen en een knop om de tegel te verwijderen.
3. Thema delenHet thema kan worden gedeeld via een URL die u kunt vinden in het wijzig thema dialoog.