Een ogenblik geduld a.u.b.

Instructie

Het WAVES dashboard brengt de voortgang van het werk van de waterschappen in beeld. Jaarlijks maken de waterschappen de gegevens die hieraan ten grondslag liggen beschikbaar via de bedrijfsvergelijking Waterschapsspiegel. Het dashboard maakt de gegevens – georganiseerd naar thema – inzichtelijk, zodat de prestaties en kosten van de waterschappen snel en gemakkelijk te raadplegen zijn.

De meest recente landelijke rapportage die op basis van de gegevens in WAVES is gebaseerd is Waterschapspeil 2022.

Hoe werkt WAVES?

Wat kun je allemaal met het WAVES dashboard en de WAVES databank? In deze filmpjes worden de basisfuncties uitgelegd.

Gebruik dashboard op mobiele apparaten

Apple gebruikers

 1. Open de Safari browser op uw mobiele apparaat door op het volgende icoon te klikken:
 2. Ga naar https://waves.databank.nl/
 3. Klik onderaan op de deel button
 4. Scroll naar boven en klik op de optie: "Zet op beginscherm"
 5. Wijzig eventueel de naam van de snelkoppeling
 6. Klik op "Voeg toe"

Android gebruikers

 1. Open de Chtomebrowser op uw mobiele apparaat door op het volgende icoon te klikken:
 2. Ga naar https://waves.databank.nl/
 3. Klik rechts bovenin op de 3 puntjes
 4. Klik vervolgens op de optie: "Toevoegen aan startscherm"
 5. Wijzig eventueel de naam van de snelkoppeling
 6. Klik op "Toevoegen"

Leren en verbeteren

Het dashboard vormt een startpunt voor leren en verbeteren binnen de waterschapssector: waar verschillen zichtbaar worden, ontstaan kansen om van elkaar te leren. Door gegevens met elkaar te vergelijken en te duiden, kunnen de waterschappen nagaan welke collega’s wellicht waardevolle lessen te delen hebben.

Het WAVES dashboard maakt het mogelijk om de gegevens van het ene waterschap te vergelijken met die van een ander, of met het gemiddelde van een bepaalde vergelijkingsgroep. Meer informatie over welke vergelijkingsgroepen er zijn en welke waterschappen in welke vergelijkingsklasse vallen staat op onderstaande factsheet (aanklikken om te vergroten).

WAVES vergelijkingsgroepen factsheet

Het is ook mogelijk om gegevens over zuiveringsbeheer per categorie van rioolwaterzuiveringsinstallaties te vergelijken. Hoe je dat doet lees je in deze toelichting.

Transparant

De waterschappen delen de voortgang van hun activiteiten, en de kosten die daarbij horen, graag met iedereen die meedoet aan of interesse heeft in het waterschapswerk. Ze werken hard om gemaakte afspraken na te komen en – samen met partners in hun gebieden – ambitieuze doelen na te streven om de watertaken op een verantwoorde en toekomstbestendige manier uit te voeren.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de bedrijfsvergelijkingen van de waterschappen naar www.waterschapsspiegel.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor de maandelijkse e-mailupdate over de bedrijfsvergelijkingen. 

Vragen of suggesties over het WAVES dashboard zijn van harte welkom via bedrijfsvergelijkingen@uvw.nl